De drogredenering van Telco's

Door Joseph op maandag 25 juli 2011 16:00 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 5.529

De drogredenering achter uw belkosten

Nee, dit keer helaas geen deel over hacken. Ik heb het momenteel best druk, en wil een goed stuk maken. Toch wil ik even over het puntje van de kosten van internet en mobiel bellen nadenken. Want waarom gooit iedereen de prijzen omhoog? Waarom moeten ze ineens meer kosten maken?

Helaas ken ik weinig mensen in de marketingwereld, maar het spreekt voor zich dat providers niet ineens meer kosten hebben. Hetzelfde zag u bij Windows 95. Iedereen mocht het hebben, kopieën, kopieën en nog eens kopieën. Toen iedereen aan het Windowzen was geslagen, en het zo populair aan het worden was dat u er bijna niet meer onderuit kwam, kwam er ineens een licentiesysteem. Productcodes, u moest betalen. U kon zelfs tegen een milde betaling meer krijgen, wie herinnert zich Windows 98 Plus nog? Toen gingen de prijzen mondjesmaat omhoog.

Hetzelfde geld voor de mobiele telefonie. Featurephones zijn uit. Alleen met een smartphone hoort u er tegenwoordig nog bij. Daarmee is iedereen aan het bellen, internetten, mailen en sms’en geslagen. MMS is ook al compleet uit. En als iets "hip, stoer en vet" is, is daar meestal ook veel vraag naar. En dan gaat er bij de mensen binnen de toplagen een kassa rinkelen. Want de onschuldige consument weet nu eenmaal niet hoeveel iets werkelijk kost, dus die gaan we maar wat wijsmaken. €25 voor 500 minuten lijkt me geen slecht bedrag. Oja, en voor €10 meer ook nog 1000MB internet erbij. Prepaid nog erger. Soms is prepaid bellen nog goedkoper van het buitenland naar Nederland dan binnen NL naar NL.

Dat is alweer een paar maanden geleden. Nu het echt hip is, komen de providers met hangende pootjes naar buiten: "Maar het kost ons zoveel, we kunnen het niet meer aan. Ons netwerk gaat plat door de load. De prijzen moet omhoog…" De klant is koning, tot hij of zij een contract heeft. Dan is de consument een melkkoe geworden. Want nu komen ze met een revolutionair bedrag waarvoor je maar liefst 250MB(!) mag gebruiken. En u kunt zoveel met één MB, dat houd u niet voor mogelijk.

Nu even met beide benen op de grond. 250MB jaag ik er met één uurtje fatsoenlijk internetten al doorheen. Dus het is belachelijk dat er zoveel voor betaald moet worden. Ik ben geen econoom, maar ik kan u vertellen dat alle providers bij elkaar met het basis abonnements geld al voldoende te hebben om hun netwerk op orde te houden. Nee, het zijn die jongens in de toplagen die hun zakken vullen. Hebt u enig idee hoeveel u bij KPN als service monteur verdient, en als eentje die ook in wijkcentrales onderhoud mag doen? Het is om te huilen. Al het geld blijft bij de top hangen. Maar dat is niet het enige probleem. Het échte probleem is de neoliberalisering die destijds door premier Kok is ingevoerd. "We geven het land terug aan de Nederlanders!" Dat hebben we geweten. TPG Post is opgedoekt, en geprivatiseerd. Voor de oude mensen, die goed hun werk deden, was ineens geen plaats meer. Goedkope parttime werknemers. PTT Telecom hetzelfde, en ook daar vloog veel personeel eruit. Het werd omgedoopt als private onderneming in "De Koninklijke KPN". En waar banen eruit gaan, daar moeten pensioenen betaald worden. Een boel geld van uw dure belminuten is essentieel pensioengeld. Ik zou de dure belminuten als "gelegaliseerde diefstal" willen omschrijven. En hoe economisch en milieu verantwoord zijn al die postbedrijven? Nu laat men voor 4 pakketjes 4 vrachtwagens rijden. PostNL, GLS, UPS, Parcel, moet ik nog langer doorgaan? Dat is niet mild aan brandstof verbruik.

Want het is nonsens. Belminuuten zijn niets. Iets virtueels. Een stroom aan binaire data. Nullen een eentjes. Alleen het opzetten van een gesprek kost misschien iets. Maar ook hier lopen de providers tegen problemen aan. Want er zijn namelijk tegenhangers: Skype, Fringg, Viber. Dat is gratis bellen naar smartphones onderling. Dus wat doen de providers, die de consument tot de laatste cent willen rippen: ook daar maar een nieuw beleid invoeren. Minder service voor meer geld. Als de Kassa maar rinkelt. Dit moet gewoon gestopt worden, want het is niet meer van deze tijd. Hoeveel betaalt u voor uw vaste internet aansluiting? Is daar nog sprake van netwerkoverbelasting of datalimieten?

"De minister vindt." "De minister zit om tafel met providers voor goedkoper bellen." Weg ermee. Daar hebben we wetten voor. Bij deze doe ik een wetsvoorstel. Er is maar een monopolie op, nu, anno 2011, toch bijna essentiële informatiemedia. Weg met T-Mobile. Weg met Vodafone. Weg met LycaMobile. Weg met alle zogenaamde providers. De staat krijgt het internet weer in handen, en die leeft de wet na. Internet word een van de primaire levensbehoeften (daar valt nu TV en Radio al onder), en iedereen word direct aan het net gekoppeld. Geen ISP’s of wat dan ook. Geen blokkades. Hier is uw internetkabel, of hier is uw GSM/3G verbinding met internet. Wat u ermee doet, dat mag u zelf weten. En de kosten? Gewoon van ons belastinggeld. Ik zou graag 20 euro meer belasting per maand betalen als ik dan van alle ISP’s en Telco’s af ben. En op het internet? Daar kunt u gratis bellen, met de eerder genoemde diensten. Of gewoon een inbound SIP nummer. En TV en Radio? Geen probleem. Kijk gewoon welke dienst het gratis aanbied, maak een account aan, en gooi de serveradressen in uw TV. Klaar. HD voor niets. Iedereen gewoon 1GB/s(!), eerlijk. U zou het toch ook niet normaal vinden dat uw kilowattuurprijs er vanaf hangt of u uw wasmachine ervan laat draaien, of uw koelkast? En haast maken met de verglazing, want het koperen tijdperk hebben we nu wel gehad.

Mijn punt is dat het te ver uit de hand is gelopen om er nog wat aan te kunnen doen. Alleen keiharde en strakke wetgeving kan hier nog een eind aan maken. Want het einde is nu zoek, en de prijzen gaan door het plafond heen.

Dan nog even iets waar ik ook zo gek van word. De smartphone reclame. Overal onder mailtjes met "Verzonden vanaf mijn Appel", of "Verzonden vanaf mijn BlackBerry". Nee, doe mij maar "Verzonden vanaf mijn Atari64". Dit zal bij u, als u ouder dan 45 bent, ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht toveren.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Hackers: De waarheid achterhaald - Part 1

Door Joseph op dinsdag 14 juni 2011 19:00 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 6.233

Waarschuwing: Ik probeer deze blog zo eenvoudig mogelijk te schrijven, zodat de minder ervaren gebruikers er ook wat aan hebben.

Voorwoord.

Nee, dit is geen verkapte cursus hoe-wordt-ik-een-hacker. Als u denkt van wel, kunt u nu beter afhaken. Dat voorkomt teleurstellingen. De reden van deze blog kan ik u simpel uitleggen: ik ben de misverstanden over “hackers” zat. Toch wordt hacken een steeds groter gevaar, en dat komt onder andere door de opkomst van cloud-computing. Alle data verhuist van uw computer naar een groot computer-centrum, waar allemaal computers bij elkaar staan. Dit centrum heeft gigantisch veel rekenkracht en héél véél opslagruimte. En de cloud? U gebruikt het al. Gmail, Hotmail, Grooveshark, deze termen klinken u vast bekend in de oren. Dat is een stukje cloud-computing. Allemaal heel mooi, met een gebruikersnaam en wachtwoord overal toegang tot uw data. Handig, zou u denken. Dat is zeker waar.

Maar wie garandeert dat uw gegevens (data) veilig zijn? Alle bestanden op een hoop gooien, een plek, maakt het veel makkelijker om die gegevens te hacken. Want als u de plek gehackt heeft, heeft u immers toegang tot duizenden, zeg, miljoenen computergebruikers. Bovendien, wie zegt dat die bedrijven coulant met uw gegevens omgaan? Ik heb zelf, en nu ben ik heel eerlijk, nog nooit de licentie-overeenkomsten gelezen van enig product wat ik gebruik. En toch staat daar in wat deze bedrijven mogen. En dat mogen ze toch ook, u hebt toch immers op het vinkje accepteren geklikt?

Een beeldscherm thuis, dat alleen werkt met een internet verbinding is voor mij ondenkbaar. Ik ben heel erg gesteld op mijn privacy, en wil heel graag weten wat er onder de motorkap gebeurd.

In deze serie blogposts ga ik u proberen uit te leggen wat u zich moet voorstellen bij “hackers”. Ook ga ik toelichten hoe ze te werk gaan (oppervlakkig), en vooral hoe u het kunt voorkomen. Ook sta ik stil bij de cloud, want vroeg of laat kunnen we daar niet meer omheen. En in mijn ogen is dit een ernstige digitale bedreiging voor uw Privacy.

Beveiliging.

Bedrijven die het hardste roepen dat ze veilig zijn, zijn vaak het minst veilig. Ze zijn bang dat hun iets overkomt, en daarom proberen ze hackers bang te maken door hun beveiliging groter voor te stellen dan die in feite is. Zeg nu eerlijk. Er zijn twee paradijzen met hele mooie vrouwen. U mag niet aan ze zitten, alleen kijken. De eerste heeft een heleboel bewaking bij de poort, maar als u eenmaal binnen bent is er van al die bewaking geen spoor meer te zien. U kunt uw gang gaan en hebt een heerlijke tijd. Dan nu de volgende. De poort van het paradijs staat wagenwijd open, en overal staan bewakers scherp op te letten dat u geen vrouw aanraakt. Dan zou u logischerwijs bij de eerste een achterdeurtje zoeken, of niet? Want dan kunt u immers ongestoord uw gang gaan.

Bij bedrijven werkt dit in de theorie ook zo. Een bedrijf wat niet over beveiliging rapt, is vaak veiliger dan een bedrijf die hun beveiliging van de toren blaast. Dan is de eerstgenoemde paradijs 2 en de tweede genoemde paradijs 1. Voor ‘hackers’.
En dan nog een belangrijke: door openstaande poorten wandelen is niet gelijk aan “hacken”.

Hackers.

Tweakers had een nieuwsbericht over een hacker die software installeerde op MacBook’s van vrouwen, om ze daarmee te bespieden. “Hacker”? Pardon? Zo kan ik het ook wel. Beter gezegd: iedereen kan wel software installeren. En daar wringt de schoen. Mensen die a-digitaal zijn zien het DOS-prompt al als hacken en gevaarlijk, en raken dan ook meestal al in paniek. Als ze horen dat de computer van hun kennis besmet is of het wachtwoord van hun goede kennis gestolen is, praten ze al over “de grote hacker”. Nonsens. Hacken is niet moeilijk, iedereen kan het. Wat programmatuur downloaden en een poortje openzetten in uw modem is in feite al voldoende. Daarna gewoon de stappen op het scherm volgen. Vinkjes zetten. Hier wil ik in mijn volgende deel uitgebreid op ingaan.

Het is zo simpel tegenwoordig, dat hacken, dat je menig hacker als “scriptkiddie” kan zien.

Dit plaatje spreekt boekdelen!

http://graphjam.files.wordpress.com/2009/03/song-chart-memes-computer-skills.jpg


Methodes.

Ook hier ga ik in de volgende delen flink op in. Wat voor dingen zijn voor u gevaarlijk? Waarmee werken die “hackers” eigenlijk? Wist u eigenlijk dat die gratis-geurtjes actie al een manier is waarmee uw wachtwoord én contactpersonenlijst wordt buitgemaakt? Wist u dat zelfs gewoon rondbrowsen op het internet al een potentieel gevaar vormt?
Onthoud dat als u een paypal hacker van Youtube download, en daar uw gebruikers naam en wachtwoord invult niet PayPal geowned wordt. Diegene is, helaas, uzelf.

De Wolk-Hype. (Cloud-Hype)

Ook hier wil ik op ingaan. Wist u dat Google geld verdient met uw gegevens? Is uw ook niet opgevallen dat in de webversie van Gmail advertenties bij uw mails staan, die verdacht veel met de inhoud te maken hebben? Waarom bied Google eigenlijk elke klant gratis 7GB aan mailruimte? Hebt u er ooit bij stil gestaan waarom er zo vaak “beta” ergens bij staat, terwijl er zo goed als nooit problemen mee zijn?

Dit ga ik u ook uitleggen.

Preventie.

Het hoofd-doel van deze blog. Niet alleen u bewust maken van de gevaren, maar vooral: hoe voorkomt u het. Voorkomen is beter dan genezen. Want wist u dat u de spionage-tools van Google Chrome kunt uitschakelen? Wist u bijvoorbeeld u heel eenvoudig het kwetsbaarste onderdeel van Windows, het register, kunt beveiligen? Wist u dat er software is die malafide programma’s niet middels een grote database, maar aan gedrag kan opsporen?

Misschien komen er meer onderdelen bij, dat merkt u vanzelf wel. Ik ga nu eens rustig de tijd nemen om alles op een rijtje te krijgen, en er een duidelijk, makkelijk te lezen en interessant artikel van te maken.

Puntjes om nu alvast te onthouden.
  • De term hackers is vaak verkeerd opgevat. Niet iedereen die een wachtwoord steelt is een hacker.
  • Als u iets ziet wat te mooi lijkt om waar te zijn op het internet, dan is dat meestal ook zo.
  • Google bij een programma dat u niet vertrouwd eens wat rond, en kijk naar de reacties.
  • Bedrijven die de meeste herrie maken over hun beveiliging zijn meestal het zwakst beveiligt.
  • En nog niet genoemd, maar gaat ook aan bod komen: muziek-download programma’s zitten vol met rotzooi. Denk aan KaZaa (wie kent het nog?), LimeWire, BearShare.
  • Er is geen delete-knop op het internet. Als iets over u op het internet staat, en iemand vind het leuk, kunt u het schudden. Deze informatie zal waarschijnlijk voorgoed blijven bestaan. < Ik ben aan het kijken hoe u uzelf kunt 'ontgooglen'. Ik zal hier later ongetwijfeld nog een post aan wijden.
En alvast iets over internetbankieren, waar ik later aandacht aan wil gaan besteden:
  • Mijn ING is absoluut niet veilig. De wachtwoord-controle is niet hoofdletter gevoelig. Verder heeft u alleen het mobieltje van de eigenaar nodig om zijn rekening leeg te halen. Ik hoop absoluut niet nu mensen op verkeerde ideeën te brengen...
Ik heb tot slot nog wat leuke links voor u verzameld.

Aflevering EenVandaag over Google.
http://www.eenvandaag.nl/...36567/de_macht_van_google

NOS over de cloud.
http://nos.nl/video/24764...e-kan-er-niet-omheen.html

NOS over de oprol van een netwerk met 30 miljoen besmette computers. (botnet) Een Armeense hacker zat erachter.
http://nos.nl/video/19400...redolab-gearresteerd.html

Ongetwijfeld ga ik nog véél meer behandelen, er kan mij mar iets te binnen schieten.

Dan wil ik nu graag eindigen zoals Al Gore dat ook heeft gedaan: “Er is tot op heden geen reden tot paniek. Gaat u allen rustig slapen.”

Edit: Ik zie dat er in de comments wat tips komen, en er zijn ook wat onduidelijkheden. Dit is slechts een pakkende samenvatting wat komen gaat. En @merlijn85: In een van de volgende post(s) ga ik precies toelichten wat cloud is. Verder zijn de meningen over veiligheid van bedrijven verschillend.

Wordt vervolgd…