De drogredenering van Telco's

Door Joseph op maandag 25 juli 2011 16:00 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 5.144

De drogredenering achter uw belkosten

Nee, dit keer helaas geen deel over hacken. Ik heb het momenteel best druk, en wil een goed stuk maken. Toch wil ik even over het puntje van de kosten van internet en mobiel bellen nadenken. Want waarom gooit iedereen de prijzen omhoog? Waarom moeten ze ineens meer kosten maken?

Helaas ken ik weinig mensen in de marketingwereld, maar het spreekt voor zich dat providers niet ineens meer kosten hebben. Hetzelfde zag u bij Windows 95. Iedereen mocht het hebben, kopieŽn, kopieŽn en nog eens kopieŽn. Toen iedereen aan het Windowzen was geslagen, en het zo populair aan het worden was dat u er bijna niet meer onderuit kwam, kwam er ineens een licentiesysteem. Productcodes, u moest betalen. U kon zelfs tegen een milde betaling meer krijgen, wie herinnert zich Windows 98 Plus nog? Toen gingen de prijzen mondjesmaat omhoog.

Hetzelfde geld voor de mobiele telefonie. Featurephones zijn uit. Alleen met een smartphone hoort u er tegenwoordig nog bij. Daarmee is iedereen aan het bellen, internetten, mailen en sms’en geslagen. MMS is ook al compleet uit. En als iets "hip, stoer en vet" is, is daar meestal ook veel vraag naar. En dan gaat er bij de mensen binnen de toplagen een kassa rinkelen. Want de onschuldige consument weet nu eenmaal niet hoeveel iets werkelijk kost, dus die gaan we maar wat wijsmaken. §25 voor 500 minuten lijkt me geen slecht bedrag. Oja, en voor §10 meer ook nog 1000MB internet erbij. Prepaid nog erger. Soms is prepaid bellen nog goedkoper van het buitenland naar Nederland dan binnen NL naar NL.

Dat is alweer een paar maanden geleden. Nu het echt hip is, komen de providers met hangende pootjes naar buiten: "Maar het kost ons zoveel, we kunnen het niet meer aan. Ons netwerk gaat plat door de load. De prijzen moet omhoog…" De klant is koning, tot hij of zij een contract heeft. Dan is de consument een melkkoe geworden. Want nu komen ze met een revolutionair bedrag waarvoor je maar liefst 250MB(!) mag gebruiken. En u kunt zoveel met ťťn MB, dat houd u niet voor mogelijk.

Nu even met beide benen op de grond. 250MB jaag ik er met ťťn uurtje fatsoenlijk internetten al doorheen. Dus het is belachelijk dat er zoveel voor betaald moet worden. Ik ben geen econoom, maar ik kan u vertellen dat alle providers bij elkaar met het basis abonnements geld al voldoende te hebben om hun netwerk op orde te houden. Nee, het zijn die jongens in de toplagen die hun zakken vullen. Hebt u enig idee hoeveel u bij KPN als service monteur verdient, en als eentje die ook in wijkcentrales onderhoud mag doen? Het is om te huilen. Al het geld blijft bij de top hangen. Maar dat is niet het enige probleem. Het ťchte probleem is de neoliberalisering die destijds door premier Kok is ingevoerd. "We geven het land terug aan de Nederlanders!" Dat hebben we geweten. TPG Post is opgedoekt, en geprivatiseerd. Voor de oude mensen, die goed hun werk deden, was ineens geen plaats meer. Goedkope parttime werknemers. PTT Telecom hetzelfde, en ook daar vloog veel personeel eruit. Het werd omgedoopt als private onderneming in "De Koninklijke KPN". En waar banen eruit gaan, daar moeten pensioenen betaald worden. Een boel geld van uw dure belminuten is essentieel pensioengeld. Ik zou de dure belminuten als "gelegaliseerde diefstal" willen omschrijven. En hoe economisch en milieu verantwoord zijn al die postbedrijven? Nu laat men voor 4 pakketjes 4 vrachtwagens rijden. PostNL, GLS, UPS, Parcel, moet ik nog langer doorgaan? Dat is niet mild aan brandstof verbruik.

Want het is nonsens. Belminuuten zijn niets. Iets virtueels. Een stroom aan binaire data. Nullen een eentjes. Alleen het opzetten van een gesprek kost misschien iets. Maar ook hier lopen de providers tegen problemen aan. Want er zijn namelijk tegenhangers: Skype, Fringg, Viber. Dat is gratis bellen naar smartphones onderling. Dus wat doen de providers, die de consument tot de laatste cent willen rippen: ook daar maar een nieuw beleid invoeren. Minder service voor meer geld. Als de Kassa maar rinkelt. Dit moet gewoon gestopt worden, want het is niet meer van deze tijd. Hoeveel betaalt u voor uw vaste internet aansluiting? Is daar nog sprake van netwerkoverbelasting of datalimieten?

"De minister vindt." "De minister zit om tafel met providers voor goedkoper bellen." Weg ermee. Daar hebben we wetten voor. Bij deze doe ik een wetsvoorstel. Er is maar een monopolie op, nu, anno 2011, toch bijna essentiŽle informatiemedia. Weg met T-Mobile. Weg met Vodafone. Weg met LycaMobile. Weg met alle zogenaamde providers. De staat krijgt het internet weer in handen, en die leeft de wet na. Internet word een van de primaire levensbehoeften (daar valt nu TV en Radio al onder), en iedereen word direct aan het net gekoppeld. Geen ISP’s of wat dan ook. Geen blokkades. Hier is uw internetkabel, of hier is uw GSM/3G verbinding met internet. Wat u ermee doet, dat mag u zelf weten. En de kosten? Gewoon van ons belastinggeld. Ik zou graag 20 euro meer belasting per maand betalen als ik dan van alle ISP’s en Telco’s af ben. En op het internet? Daar kunt u gratis bellen, met de eerder genoemde diensten. Of gewoon een inbound SIP nummer. En TV en Radio? Geen probleem. Kijk gewoon welke dienst het gratis aanbied, maak een account aan, en gooi de serveradressen in uw TV. Klaar. HD voor niets. Iedereen gewoon 1GB/s(!), eerlijk. U zou het toch ook niet normaal vinden dat uw kilowattuurprijs er vanaf hangt of u uw wasmachine ervan laat draaien, of uw koelkast? En haast maken met de verglazing, want het koperen tijdperk hebben we nu wel gehad.

Mijn punt is dat het te ver uit de hand is gelopen om er nog wat aan te kunnen doen. Alleen keiharde en strakke wetgeving kan hier nog een eind aan maken. Want het einde is nu zoek, en de prijzen gaan door het plafond heen.

Dan nog even iets waar ik ook zo gek van word. De smartphone reclame. Overal onder mailtjes met "Verzonden vanaf mijn Appel", of "Verzonden vanaf mijn BlackBerry". Nee, doe mij maar "Verzonden vanaf mijn Atari64". Dit zal bij u, als u ouder dan 45 bent, ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht toveren.

http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: Hackers: De waarheid achterhaald - Part 1 06-'11 Hackers: De waarheid achterhaald - Part 1

Reacties


Door Tweakers user MrAngry, maandag 25 juli 2011 16:09

De staat heeft in het verleden in en uit bewezen dat ze niet in staat is om een organisatie efficiŽnt en gestroomlijnd te organiseren. Als een dienst als mobiele telefonie naar de staat moet, dan kost het je heus geen 20 euro per maand belasting extra, maar een veelvoud daarvan. Daarnaast heeft de staat geen enkele incentive om te innoveren (aan de product/dienstzijde) of een goede dienst te leveren. Ik vind het een idioot stuk zo, er is geen enkele aanleiding om aan te nemen dat een oplossing via de staat goed zou werken. Daarnaast poneer je een aantal feiten die twijfelachtig zijn, maar waarbij je geen enkele poging onderneemt ze te onderbouwen:
maar ik kan u vertellen dat alle providers bij elkaar met het basis abonnements geld al voldoende te hebben om hun netwerk op orde te houden. Nee, het zijn die jongens in de toplagen die hun zakken vullen
Pure speculatie

Door Tweakers user Krisp, maandag 25 juli 2011 16:24

De USSR... Those were the days. ;)

Door Tweakers user Joseph, maandag 25 juli 2011 16:32

Wist u dat het internet, destijds nog het arpanet, ontwikkeld is door en voor het Amerikaanse leger? En die was bij mijn weten toen nog niet geprivatiseerd :)

En als ik u nog een ding mag adviseren: Als u zo weinig fidutie in staatsondernemingen hebt, ga geen Renault rijden. En als u in Nederland geen enkel staatsbedrijf wilt, zou ik maar snel voor een zwemdimploma gaan zorgen, want zonder Rijkswaterstaat houden wij het hier niet droog ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 25 juli 2011 16:38]


Door Tweakers user GemengdeDrop, maandag 25 juli 2011 16:45

Ben het niet echt met je eens. Ongetwijfeld is de overheid op sociaal gebied vaak een betere werkgever, maar op technisch vlak wil het vaak niet opschieten.

Wat mij betreft moet de overheid gewoon doen wat ze altijd beloofd hebben: het bevorderen (lees:afdwingen) van echte concurrentie. Hoe ze dat moeten doen? Ik heb echt geen idee.

Als dat gelukt is moet men bij wet vastleggen dat er betaald moet worden per byte. Spraak/data/sms/wat-dan-ook. Alles per byte. Dat is het maatgevende getal hier, aangezien de telco's zelf klagen dat vooral de data-hoeveelheid een probleem zou zijn.

Als dan blijkt dat het dataverkeer gewoon duur is, dan is dat maar zo. Immers, er zit ongetwijfeld ook een zekere ondergrens aan en misschien hebben de telcos wel gewoon gelijk. Maar die prijs per byte is dan gewoon keihard en als er echte concurrentie is dan betaal je in ieder geval niet meer dan strikt noodzakelijk is om de mensen van de telco's aan het werk te houden.
Dat afdwingen van het per byte betalen zal trouwens op zichzelf ook al de concurrentie bevorderen. Want nu heb ik totaal geen goed overzicht omdat de prijs onderaan de streep (total cost of ownership etc) uit veel te veel componenten bestaat.

Volgens deze pagina zou 100 minuten bellen in het ergste geval dus 150 MByte aan data zijn. Als je uitgaat van 5 eurocent per minuut dan kom je uit op 5 euro voor 100 belminuten. En dat komt dan weer neer op 3.3 eurocent per MB. Iets in die richting begin ik redelijk te vinden (en dan moet je nog niet zwaar gaan youtuben etc)
Ter vergelijk : het KPN personal sim abbo 100 min/100MB is dan meer dan drie keer duurder. Okay, je hebt altijd nog een vaste voet, maar met de huidige datavolumes/hoeveelheid belminuten zou dat niet veel hoeven zijn. Dwz: het equivalent (als je data uitdrukt in minuten) bij kpn is dus nu net iets minder als 18 cent/min.

Dat vind ik vrij veel. Okay, dat is dan op basis van prijzen inclusief een nieuw toestel. Als je nu het verschil uitrekend: 18 -5 = 13 cent/min. Dat keer 200 min/mbytes, keer 12 maanden = 312 euro. Is dat een smartphone waard? Kijk die 5 cent/min vind ik eigenlijk een soort bovengrens. Pas dan begint het interessant te worden. Laat nu maar eens echte concurrentie plaatsvinden.

Jah, ongetwijfeld zit hier ergens een rekenfout in :+

Door Tweakers user Joseph, maandag 25 juli 2011 16:58

De internetproviders zullen de door u voorgestelde tarieven niet in dank afnemen. Dit soort tarieven kan geen enkele modale Nederlander opbrengen. Daarmee verliezen de ISP's hun klanten, en gaan ze uiteindelijk failliet.

Door Tweakers user Adion, maandag 25 juli 2011 17:08

Hetzelfde zag u bij Windows 95. Iedereen mocht het hebben, kopieŽn, kopieŽn en nog eens kopieŽn. Toen iedereen aan het Windowzen was geslagen, en het zo populair aan het worden was dat u er bijna niet meer onderuit kwam, kwam er ineens een licentiesysteem.
Voor zover ik weet moest zelfs Windows 3.1 en de versies daarvoor gekocht worden?
Het is zeker niet zo dat men 'opeens' begonnen is met hier geld voor te vragen...
maar ik kan u vertellen dat alle providers bij elkaar met het basis abonnements geld al voldoende te hebben om hun netwerk op orde te houden
Bron? Men is nauwelijks klaar met 3g overal beschikbaar te stellen, en men mag alweer opnieuw investeren om alle aparatuur te vervangen om klaar te zijn voor 4g. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit soort dingen gratis zijn.
Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat de overheid voor 20 euro per maand iedereen draadloos onbeperkt breedbandinternet kan geven, en al helemaal niet als je verwacht dat dat over 10 jaar ook nog steeds voldoet.

Door Tweakers user sfranken, maandag 25 juli 2011 18:10

Sef24 schreef op maandag 25 juli 2011 @ 16:32:
[...]


Wist u dat het internet, destijds nog het arpanet, ontwikkeld is door en voor het Amerikaanse leger? En die was bij mijn weten toen nog niet geprivatiseerd :)

En als ik u nog een ding mag adviseren: Als u zo weinig fidutie in staatsondernemingen hebt, ga geen Renault rijden. En als u in Nederland geen enkel staatsbedrijf wilt, zou ik maar snel voor een zwemdimploma gaan zorgen, want zonder Rijkswaterstaat houden wij het hier niet droog ;)
Arpanet was toch Frans?

Door Tweakers user sfranken, maandag 25 juli 2011 18:11

Adion schreef op maandag 25 juli 2011 @ 17:08:
[...]

Voor zover ik weet moest zelfs Windows 3.1 en de versies daarvoor gekocht worden?
Het is zeker niet zo dat men 'opeens' begonnen is met hier geld voor te vragen...


[...]

Bron? Men is nauwelijks klaar met 3g overal beschikbaar te stellen, en men mag alweer opnieuw investeren om alle aparatuur te vervangen om klaar te zijn voor 4g. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit soort dingen gratis zijn.
Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat de overheid voor 20 euro per maand iedereen draadloos onbeperkt breedbandinternet kan geven, en al helemaal niet als je verwacht dat dat over 10 jaar ook nog steeds voldoet.
Windows 95 is vaker gepirate dan verkocht, op het laatst zei MS "het is goed zo, je doet maar"

Door Tweakers user TerraGuy, maandag 25 juli 2011 18:34

Sef24 schreef op maandag 25 juli 2011 @ 16:32:
[...]
Wist u dat het internet, destijds nog het arpanet, ontwikkeld is door en voor het Amerikaanse leger? En die was bij mijn weten toen nog niet geprivatiseerd :)
Dat was a. vroeger, b. in andere omstandigheden, c. in een andere werelddeel, d. in een compleet anders opgezet land, en e. onder dreiging van een oorlog. De Nederlandse overheid is nu eenmaal niet geschikt om dingen efficiŽnt te doen, alles kost een veelvoud van de beramingen, opleveringen zijn nog steeds niet altijd nuttig, het duurt allemaal veel te lang voordat er iets werkend is, etc. IT-voorbeelden genoeg.

Het is niet onmogelijk, dat is waar. Maar met de huidige staat van dienst betaal je eerder 20e in de maand maar gaat de belasting naar 23% om de kosten te kunnen dekken.
En als ik u nog een ding mag adviseren: Als u zo weinig fidutie in staatsondernemingen hebt, ga geen Renault rijden. En als u in Nederland geen enkel staatsbedrijf wilt, zou ik maar snel voor een zwemdimploma gaan zorgen, want zonder Rijkswaterstaat houden wij het hier niet droog ;)
Hij had het ten eerste over de NL overheid, aangezien daar jouw stuk ook over ging. Hij had het ook niet over dat hij geen enkel staatsbedrijf wilde. Verder is iets als een bestaand staatsbedrijf vaak nog steeds een kreng van een organisatie, verre van gestroomlijnd en efficiŽnt. De term bureaucratie komt je bekend voor? En dat die term bijna synoniem staat met staatsbedrijven? Ooit wel eens een kwijtschelding of iets dergelijks ingevuld en 5 maanden of langer moeten wachten?

En verder gaat de technologische vooruitgang voor Rijkswaterstaat een stuk langzamer dan in de mobiele industrie, dus daar maakt het minder uit dat ze niet efficiŽnt of snel zijn.


Door Tweakers user John_Glenn, maandag 25 juli 2011 21:03

U hebt weinig vertrouwen in marktwerking en zulks, en uw wantrouwen jegens het grootkapitaal is misschien terecht, maar gaat wel erg ver ;)
En hoe economisch en milieu verantwoord zijn al die postbedrijven? Nu laat men voor 4 pakketjes 4 vrachtwagens rijden. PostNL, GLS, UPS, Parcel, moet ik nog langer doorgaan? Dat is niet mild aan brandstof verbruik.
Ik weet hem anders verteld: er zijn nu meerdere postbedrijven, die dus op prijs moeten concurreren. Brandstof kost veel geld en door de concurrentie zijn de marges mager, dus moeten de logistieke breinen hard aan de slag om de graaf zo efficient mogelijk op te lossen. Het zou me dus niks verbazen als die vier bedrijven samen minder energie per pakketje verspillen dan de vroegere PTT, die niet op een dubbeltje hoefde te kijken...
De staat krijgt het internet weer in handen, en die leeft de wet na. Internet word een van de primaire levensbehoeften (daar valt nu TV en Radio al onder), en iedereen word direct aan het net gekoppeld. Geen ISP’s of wat dan ook. Geen blokkades. Hier is uw internetkabel, of hier is uw GSM/3G verbinding met internet.
Voor wat de kabel in de grond betreft, is er zeker wat voor nationaliseren te zeggen: we kunnen niet voor elke nieuwe concurrent de straat open trekken en een extra lijn in de grond stoppen, dus er zal nooit echte marktwerking zijn wat het vaste net betreft. Dan kunnen we net zo goed stoppen met doen alsof, en de kabel gewoon door de staat laten runnen. Dat gaan ze in AustraliŽ nu ook doen. Ik denk dat het dan nog wel interessant is om de ISPs private ondernemers te laten: daar is wel concurrentie mogelijk, en concurrentie maakt dingen efficient en dus goedkoper (zie het verhaaltje van de post).

Anders dan op het vaste net, is het met draadloos nu juist zo mooi, dat iedereen die een lening kan krijgen zijn eigen netwerk neer zou kunnen zetten (en dan moet er dus niet een Zalm-tax van miljarden overheen gaan voor het "kopen" van frequenties, wat alle kleinere partijen kansloos maakt), met in potentie dus onbeperkte concurrentie. Een vrij radicale maar ook interessante beleidskeuze zou zijn om het draadloze spectrum helemaal vrij te geven (en dan moeten de ingenieurs maar oplossen hoe ze zonder regulatie van hogerhand toch elkaars signaal niet in de weg zitten): voor meer info zoekt u op "open spectrum".

[Reactie gewijzigd op maandag 25 juli 2011 21:03]


Door Tweakers user BDHowner, maandag 25 juli 2011 22:21

Die van "verzonden vanaf mijn iPhone" vind ik ook een beetje patserig ja. Ik heb zelf ook een iPhone, maar heb de tekst veranderd in "Verzonden vanaf een mobiel apparaat; typfouten mogelijk.". Best handig nog wel, aangezien iemand dan weet dat je geen lange foutloze teksten typt.

Door Tweakers user Herko_ter_Horst, maandag 25 juli 2011 22:26

Leuk bedacht, maar een dergelijke communistische aanpak heeft al bewezen niet te werken.

"Kapitalism is the worst system in the world... except for all the others".

Door Tweakers user BennyU, maandag 25 juli 2011 23:25

Ik heb in april Telfort overgehaald om mij een goede deal te bieden als ik nog 2 jaar klant bij ze zou blijven. Ik was al 2 jaar klant, en belde eigenlijk nooit meer dan mijn luizige 200 minuten 100 smsjes bundeltje van 6,95. Deze kon ik toen nog meenemen naar de volgende maand (1x) dus ik had permanent overschot aan bel-minuten.

Bij de verlenging zou er als ik niets had ondernomen eigenlijk standaard het bedrag omhoog gaan, maar de inhoud niet. Ik had echter ondertussen ook de beschikking gekregen over een smartphone (Zei het een HTC Polaris, voor mij al heel wat.).

Dus ik informeerde of ze mij een goede deal konden leveren voor internet op mijn mobiel. Dat kon, normaal zou dat een 10 euro per maand voor onbeperkt internetten zijn, maar omdat ik trouwe klant zou blijven, zouden ze mij het aanbieden voor 5 euro. Ik vond het een goede deal.

De FUP van Telfort omschrijft 250MB in deze als Fair Use voor het onbeperkt abo. Uiteraard ben ik daar een paar keer overheen gegaan, maar nooit klachten. Het enige oortje dat ze me hebben aangenaaid is dat ik de minuten niet meer mee kan nemen. Maargoed ik betaal nu dus 11,95 voor zoveel internet, bellen en sms'en als ik maar kan gebruiken (zonder frantic te gaan op de mobiel).
En snelheid? Ach, ik check in 30 seconden mijn banksaldo, youtuben lukt ook prima op het apparaat, dus geen klachten.

Man wat ben ik blij dat ik dat contractje nog even voor 2 jaar heb afgesloten. Bovendien is de prijs bij verlenging nu al bekend, wederom zal ik voor het einde van het contract telfort er aan moeten herinneren dat als ze mij als klant willen houden, ze beter niet de prijs omhoog kunnen doen.
Ik sta echter, vooral na het nieuws van de afgelopen tijd en deze blog, nogal sceptisch tegenover het al dan niet slagen van de onderhandelingen in mijn voordeel in 2013.

Trouwens, als iemand nog weet wat ik op Windows Mobile 6.5 kan zetten om gratis te bellen, IRC'en, etc. DM of comment hier svp :+

Door Tweakers user ArienNL, dinsdag 26 juli 2011 01:04

Ik ga er niet vanuit dat ik iemand zal overtuigen toch even my 2 cents als een verstokte vrije markt pleiter.
Toch wil ik even over het puntje van de kosten van internet en mobiel bellen nadenken. Want waarom gooit iedereen de prijzen omhoog? Waarom moeten ze ineens meer kosten maken?
Internet en mobiel bellen is nog nooit zo goedkoop geweest, logisch dat er een marktcorrectie komt. Bedrijven zijn doorgeschoten (naar hun mening) aan de prijskant en gaan nu proberen een meer acceptabel niveau te creeren (wat voor veel consumenten weer te ver is doorgeschoten gezien de reacties). Voor 2 tientjes heb je thuis internet en voor nog eens 2 tientjes kan je mobiel bellen/smsen en internetten. Dit kan iemand die van een uitkering leeft zelfs betalen.

In mijn ogen is dit samen met de hele computer/smartphone industrie juist het beste voorbeeld waarom marktwerking goed is, prijzen dalen vanwege de hoge concurrentie en de vooruitgang is er des te sneller door gegaan.
TPG Post is opgedoekt, en geprivatiseerd. Voor de oude mensen, die goed hun werk deden, was ineens geen plaats meer. Goedkope parttime werknemers. PTT Telecom hetzelfde, en ook daar vloog veel personeel eruit. Het werd omgedoopt als private onderneming in "De Koninklijke KPN". En waar banen eruit gaan, daar moeten pensioenen betaald worden. Een boel geld van uw dure belminuten is essentieel pensioengeld. Ik zou de dure belminuten als "gelegaliseerde diefstal" willen omschrijven. En hoe economisch en milieu verantwoord zijn al die postbedrijven? Nu laat men voor 4 pakketjes 4 vrachtwagens rijden. PostNL, GLS, UPS, Parcel, moet ik nog langer doorgaan? Dat is niet mild aan brandstof verbruik.
Oude werknemers die werk doen wat iemand voor de helft kan doen ja, TPG maar ook de overheid is geen liefdadigheidsinstelling. Niks tegen postbodes, maar als een krantenbezorger voor een paar honderd euro per maand zijn werk kan doen waarom zal ik dan (mede mee)betalen aan een 50 jarige postbode die voor 2000 euro per maand (aanname) zijn rondje kan maken.
Je aanname over pensioenen is eigenlijk fout, die dure belminuten zullen juist niet naar pensioengelden gaan. Het geld van die dure minuten zullen juist naar de eigenaren van het bedrijf gaan (de aandeelhouders) en het mooie is dat jij ook deels eigenaar van een bedrijf als KPN kan worden en dividend krijgt (winst van je dure minuten :P).
John_Glenn zijn aanname over de postbedrijven is vrijwel correct (weet niet precies waar het break-even punt ligt qua routes en hoeveelheid trucks).

Door Tweakers user neh, dinsdag 26 juli 2011 07:30

Ben blij voor je dat je je frustratie hebt kunnen neerschrijven, maar het is duidelijk dat je absoluut geen kennis van zaken hebt.

Een paar voorbeelden:
Want het is nonsens. Belminuuten zijn niets. Iets virtueels. Een stroom aan binaire data. Nullen een eentjes. Alleen het opzetten van een gesprek kost misschien iets.
Waar haal je het vandaan?? Belminuten zijn capaciteit. De nullen en eentjes moeten vervoerd worden over links met beperkte capaciteit. Ze moeten door switches met beperkte capaciteit. Ze moeten getranscode worden door DSPs met beperkte capaciteit. Als we spreken over een telco met miljoenen gebruikers zorgt het voor jou geringe verschil tussen 10 en 20 belminuten voor een netwerk dat voor veel geld dubbel zo groot moet zijn om geen congestie op te laten treden.
Waarom moeten ze ineens meer kosten maken?
Omdat bijvoorbeeld het internetgebruik explosief aan het stijgen is als gevolg van toegenomen populariteit van smartphones. Capaciteitsuitbreiding op het netwerk (vooral als dit gaat om bijvoorbeeld mobiel spectrum) is niet gratis. Combineer dit met teruglopende inkomsten over de gehele linie veroorzaakt door oa teruglopend bel en smsverkeer en recent opgelegde beperkingen vanuit Brussel en voila, het huidige model van onbeperkt internet voor een schijntje blijkt onhoudbaar.
k ben geen econoom, maar ik kan u vertellen dat alle providers bij elkaar met het basis abonnements geld al voldoende te hebben om hun netwerk op orde te houden.
Ook al ben je geen econoom, het zou je toch sieren als je dit iets meer kunt onderbouwen.
Nee, het zijn die jongens in de toplagen die hun zakken vullen. Hebt u enig idee hoeveel u bij KPN als service monteur verdient, en als eentje die ook in wijkcentrales onderhoud mag doen? Het is om te huilen. Al het geld blijft bij de top hangen.
Het voorbeeld dat je aanhaalt is een vrijwel ongeschoolde kracht. Gaan we ook zeuren dat de toiletjuffrouw geen winstuitkering of prestatiebonus krijgt? Hoe hogerop je gaat hoe hoger de salarissen worden. Ik weet niet in wat voor coŲperatie jij werkt, maar in het bedrijfsleven is dat niet ongewoon. Er zijn technici (specialisten) die §60000 of meer verdienen. Als we dat even met jan modaal vergelijken is dat niet echt om te huilen.

Misschien ben ik in jouw ogen iets te liberalistisch, maar ik zie niet in waarom de overheid zo radicaal in de telecommarkt zou moeten mengen als jij voorstelt. Sommige mensen voelen het misschien anders, maar laten we even realistisch zijn: diensten als mobiel internet zijn geen eerste levensbehoefte. Het staat het je vrij om de diensten niet af te nemen als je ze te hoog geprijsd vindt. Ook dat is onderdeel van marktwerking.

Door Tweakers user bonus, dinsdag 26 juli 2011 08:05

"Verzonden vanaf mijn Atari64". Dit zal bij u, als u ouder dan 45 bent, ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht toveren.

Nog maar 43 maar dit tovert idd een vette glimlach op me snuit :) Mooie blog !!

Door Tweakers user John_Glenn, dinsdag 26 juli 2011 08:40

ArienNL schreef op dinsdag 26 juli 2011 @ 01:04:
Internet en mobiel bellen is nog nooit zo goedkoop geweest, logisch dat er een marktcorrectie komt.
Ja maar zo ben je wel aan het vergelijken met "vroeger". Er zijn heel veel dingen die vroeger duurder waren, maar dat wil nog niet zeggen dat er nu een goede prijs voor gevraagd wordt. Iets wat duidt op falende marktwerking in Nederland, is dat het in omliggende landen goedkoper kan (aan de andere kant, ik betaal bij Hollands Nieuwe een tientje voor een 1GB databundel, dus ook in NL kan het best).

Er moest wel een correctie komen in het afrekenmodel - afrekenen per hoeveelheid data is veel natuurlijker - maar ik vermoed dat we in een goed werkende markt een andere prijs hadden gezien (maar, weer aan de andere kant, misschien zijn wij wel beter af op de lange termijn; wie weet of ze elkaar in Denemarken zo kapot concurreren dat er straks niemand meer een 4G netwerk kan neerzetten... de allerlaagste prijs maximaliseert natuurlijk niet persť het economisch nut...).
Oude werknemers die werk doen wat iemand voor de helft kan doen ja, TPG maar ook de overheid is geen liefdadigheidsinstelling. Niks tegen postbodes, maar als een krantenbezorger voor een paar honderd euro per maand zijn werk kan doen waarom zal ik dan (mede mee)betalen aan een 50 jarige postbode die voor 2000 euro per maand (aanname) zijn rondje kan maken.
Ja, dat heb ik nou altijd al raar gevonden aan vakbonden. Allemaal willen ze CAO's waarin het salaris automatisch stijgt met de leeftijd, terwijl dat hele principe oudere werknemers dus minder aantrekkelijk maakt. Als ik ouder ben en niet meer zo hard kan werken, dan hoop ik dat ik gewoon mijn baan mag houden tegen een lager salaris (of hetzelfde ofzo, omdat ervaring ook meeweegt...), in plaats van dat ik vervangen wordt door een goedkopere frisse kracht.
neh schreef op dinsdag 26 juli 2011 @ 07:30:
Het voorbeeld dat je aanhaalt is een vrijwel ongeschoolde kracht. Gaan we ook zeuren dat de toiletjuffrouw geen winstuitkering of prestatiebonus krijgt? Hoe hogerop je gaat hoe hoger de salarissen worden. Ik weet niet in wat voor coŲperatie jij werkt, maar in het bedrijfsleven is dat niet ongewoon.
Met je andere punten wel eens maar dit pik ik er toch even uit: een servicemonteur is bepaald geen ongeschoolde kracht.

En ik zou het ook niet gek vinden als de toiletjuffrouw een winstuitkering/bonus kreeg: als ze dan extra haar best doet dat het allemaal tip-top schoon is, en ze dan extra goed geluimd is, zodat de kwaliteit van leven in het bedrijf omhoog gaat, en iedereen net een beetje meer output levert, is dat toch prima? Als je naar deze gast luistert, dan is het mogelijk nuttiger om de toiletjuffrouw een bonus te geven dan de manager...

Terug on-topic: ik denk dat ik mijn contract bij Hollands Nieuwe nog even verleng voor Vodafone dat ook duurder maakt :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 juli 2011 08:41]


Door Tweakers user qless, dinsdag 26 juli 2011 10:42

neh schreef op dinsdag 26 juli 2011 @ 07:30:


Het voorbeeld dat je aanhaalt is een vrijwel ongeschoolde kracht. Gaan we ook zeuren dat de toiletjuffrouw geen winstuitkering of prestatiebonus krijgt?
En waarom zou een toiletjuffrouw geen winstuitkering of prestatiebonus mogen krijgen? Ik ben heel blij met een schoon toilet en vindt dat heel belangrijke dienst binnen een bedrijf. Belangrijker dan bijvoorbeeld een verkoopsdirecteur...

Door Tweakers user Wildfire, dinsdag 26 juli 2011 13:58

Excuse me? TV en radio zijn primaire levensbehoeften? Niet dus.

Water, voedsel, onderdak, kleding en medische voorzieningen; dat zijn dingen die onder de primaire levensbehoeften vallen. TV en radio toch echt niet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 juli 2011 13:59]


Door Tweakers user Domino, woensdag 27 juli 2011 11:00

Wildfire schreef op dinsdag 26 juli 2011 @ 13:58:
Excuse me? TV en radio zijn primaire levensbehoeften? Niet dus.

Water, voedsel, onderdak, kleding en medische voorzieningen; dat zijn dingen die onder de primaire levensbehoeften vallen. TV en radio toch echt niet.
Ik denk zeker dat informatie voorziening tot een primaire levensbehoefte gerekend mag worden. En of je dit nu betrekt op Radio, TV, Internet of voor mijn part via een folder in je brievenbus maakt niet uit.

Door Tweakers user kmsch, woensdag 27 juli 2011 18:44

"maar ik kan u vertellen dat alle providers bij elkaar met het basis abonnements geld al voldoende te hebben om hun netwerk op orde te houden. Nee, het zijn die jongens in de toplagen die hun zakken vullen"

Je bron? Lekker stoken is dit, niks anders. Pas zodra je een bron hebt voor deze bewering kun je dit zeggen.

Door Tweakers user Rowdy.nl, maandag 8 augustus 2011 10:20

Dan nog even iets waar ik ook zo gek van word. De smartphone reclame. Overal onder mailtjes met "Verzonden vanaf mijn Appel", of "Verzonden vanaf mijn BlackBerry". Nee, doe mij maar "Verzonden vanaf mijn Atari64". Dit zal bij u, als u ouder dan 45 bent, ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht toveren.
Ik heb ook iets soortgelijks eronder staan, naast m'n normale contactgegevens. Zo weet men dat ik dit mobiel verstuur en niet in staat ben om even ergens in te loggen oid. En dat men niet op moet kijken van een spelvout meer of minder... :P

Reageren is niet meer mogelijk